Цель форума

Создать платформу для общения лиц, ухаживающих за людьми с деменцией (родственников, соц. Работников), где те смогут делиться своими переживаниями, историями, и рецептами успеха, предоставлять ссылки на полезные статьи, видео или другие сайты по теме деменции.

Правила форума

  • С уважением относитесь друг к другу. Комментарии, содержащие оскорбления, насмешки и брань в адрес других комментаторов будут удалены.
  • Если вы предоставляете ссылки на какие-либо статьи или публикации, пожалуйста, убедитесь в надежности источника. Мы заботимся о том, чтобы информация была максимально достоверной.
  • Помните, вы не одни!
Будь ласка, або Реєстрація , щоб створювати дописи та теми.

Депресія, чи поганий настрій? Як розпізнати депресію.

Якщо людина веде поводиться як зазвичай - це не означає, що їй не потрібна допомога.
Яке воно, обличчя депресії?
У 2017 році Талінда Беннінгтон, вдова лідера Linkin Park Честера Беннігтона, виклала у себе в Twitter відео, зроблене за 36 годин до того, як її чоловік наклав на себе руки. На відео музикант грає з сином і сміється.
Цим постом Талінда хотіла зруйнувати міф про те, що людина в депресії обов'язково повинна постійно лити сльози або мовчки лежати носом до стінки і відмовлятися від їжі.
У відповідь на публікацію в соцмережах почався стихійний флешмоб: люди викладали свої усміхнені обличчя і розповідали, що в період, коли були зроблені знімки, страждали від депресії.
Дехто розповідав про своїх близьких, які наклали на себе руки. І люди на тих фотографіях теж абсолютно не вписувалися в класичний образ пацієнта з депресією.
Можна сказати, що флешмоб триває досі, записи викладають під хештегом #FaceOfDepression, # лицедепрессіі, # удепрессіїнемалиця.
У депресії багато проявів
І це далеко не тільки смуток, сльози і суїцидальні думки. Якщо спиратися на формальні критерії діагностики, перераховані в МКБ-10, щоб поставити діагноз «депресивний епізод» або «рекуррентна депресія» (вона ж велика, або клінічна), лікар повинен виявити у людини хоча б два основних симптоми і не менше трьох додаткових.
Основні симптоми депресії виглядають так:
• людина більше двох тижнів перебуває в пригніченому настрої, причому воно не завжди залежить від зовнішніх обставин;
• відчуває ангедонію - їй майже нічого не приносить задоволення, улюблені заняття перестають радувати і більше не викликають інтерес;
• швидко втомлюється, постійно відчуває себе стомленим, переживає занепад сил.
А ось які бувають додаткові симптоми:
• людина бачить світ у похмурих тонах, з песимізмом дивиться на своє життя і перспективи;
• відчуває провину, тривогу і (або) страх, відчуває себе непотрібним;
• у неї знижується самооцінка;
• стає важко концентруватися і приймати рішення;
• з'являються думки про смерть і (або) самогубство;
• змінюється апетит, людина відмовляється від їжі або (рідше) переїдає і в результаті втрачає або додає у вазі;
• порушується сон (безсоння, пересипання).
Тобто пацієнт з депресією - це не завжди виснажена, бліда і заплакана людина, яка ні з ким не спілкується.
Вона може бути якою завгодно, наприклад, вгодованою або гіперактивною. Може сміятися, багато працювати, прекрасно спати, подорожувати, затівати нові проекти, грати з дітьми. Особливо якщо в даний момент знаходиться в «світлому проміжку» між двома депресивними епізодами. Або якщо добре вміє приховувати свої почуття.
Крім того, крім рекуррентної депресії і одиничних депресивних епізодів існує ще дистимія, або стійкий депресивний розлад. Цей стан триває довше - від двох років, - але симптоми у нього м'якші. І не варто забувати про циклотомію і біполярний розлад, при яких депресія або пригнічений настрій чергуються з періодами підйому або навіть манії.
А ще депресія проявляється по-різному у жінок і чоловіків. Наприклад, у перших частіше спостерігається тривожність, а у других - пригніченість.
Чому це важливо?
Люди не розуміють, що не існує точного портрета депресії, і недооцінюють тяжкість свого стану. Або знецінюють труднощі інших людей.
Людина, у якої депресія проявляється більш-менш м'яко або обходиться без «класичних» симптомів на кшталт вираженою пригніченості, апатії, втрати ваги, може сказати собі: «Це все дурниці, я просто трохи зажурився, піду зміню обстановку, в інтернеті пишуть, що має допомогти ». Тому, хто сумує «недостатньо» сильно, радять не накручувати себе, заспокоїтися, з'їсти шоколадку або зайнятися справою. Адже депресію лікують у психіатричних лікарнях, а у тебе так, дріб'язкова меланхолія.
В результаті люди не звертаються до лікаря і не отримують допомоги вчасно. А це може закінчитися дуже погано: депресія входить в число станів, які збільшують ризик появи суїцидальних думок.
Як допомогти людині в депресії? Кілька ідей від лікарів і психологів.
1. Вислухайте
Дозвольте людині виговоритися, не перебивайте. Будьте уважні і задавайте питання. Не зменшуйте і не знецінюєте її переживання. Визнайте, що їй важко і вона має право відчувати те, що відчуває.
2. Запропонуйте звернутися за професійною допомогою
Поясніть, що в цьому немає нічого поганого або ганебного. Допоможіть знайти хорошого фахівця, якщо людині складно зробити це самостійно.
3. Розширте свої знання
Читайте статті про депресію в надійних джерелах, вивчайте досвід людей, які борються з цим станом. Це допоможе більше дізнатися про проблему і відмовитися від небезпечних стереотипів.
4. Допоможіть з повсякденними завданнями
Робота, побут і інші справи людині в депресії даються дуже важко. І вона буде вдячно, якщо ви сходите за неї в магазин, підвезе в потрібне місце, допоможете з прибиранням.
5. Будьте поруч
Нехай людина знає, що в будь-який момент може звернутися до вас, щоб поговорити або попросити про допомогу.